Κριτική Επιτροπή
Η Κριτική Επιτροπή αποτελείται από 10 μέλη: τέσσερα από την πλευρά του Κολλεγίου Αθηνών, δύο από την πλευρά της ΣΥΝΝΕΟΝ και τέσσερις διακεκριμένους επαγγελματίες στα πεδία της αρχιτεκτονικής, του σχεδιασμού, της αρχιτεκτονικής τοπίου, της ιστορίας της αρχιτεκτονικής και των τεχνών.
Πρόεδρος της Κριτικής Επιτροπής είναι ο Δημήτρης Δασκαλόπουλος.
Περισσότερες πληροφορίες για την Κριτική Επιτροπή στο άρθρο 5 της Προκήρυξης του Διαγωνισμού.
Περισσότερες πληροφορίες για τη Διαδικασία Κρίσης στο άρθρο 14 της Προκήρυξης του Διαγωνισμού.
Δαμιανός Αμπακούμκιν
Γεννήθηκε στην Αθήνα το 1967.
Είναι κάτοχος Διπλ. Αρχιτέκτονα Μηχανικού από το Ε.Μ.Π. (1991), MArch (1992) και UDes Cert (1995) από το University of Pennsylvania.
Υπότροφος του Ι.Κ.Υ., του Ιδρύματος Ευγενίδου και του UPenn για συμμετοχή σε προγράμματα σπουδών στην Γαλλία και Ιταλία.
Εταίρος στο Γραφείο Μελετών «Β.Αμπακούμκιν & Συν.ΕΕ» (1991-2012) και ιδρυτικό μέλος των Αρχιτεκτονικών Εργαστηρίων «ΑΚΚΜ & Συνεργάτες- Αρχιτεκτονική & Αστικός Σχεδιασμός» (1992-2019) και «Δ. Αμπακούμκιν & Συνεργάτες- Αρχιτεκτονική & Αστικός Σχεδιασμός» (2019-).
Έχει εκπονήσει πλήθος αρχιτεκτονικών μελετών για κατασκευή κτιριακών κλπ έργων στην Αθήνα, Λευκάδα, Μύκονο, Σκιάθο, Μέτσοβο, κλπ.
Στις διακρίσεις του (ατομικά ή ως μέλος ομάδας) συμπεριλαμβάνονται: το 1ο Βραβείο στον Πανευρωπαικό Αρχιτεκτονικό Διαγωνισμό Europan 3 “At home in the city/urbanizing residential areas” – Πύργος Ηλείας (1993), η υποψηφιότητα στα Βραβεία Αρχιτεκτονικής 2004 του Ελληνικού Ινστιτούτου Αρχιτεκτονικής (Πολυκατοικία στο Χαλάνδρι), το Βραβείο Αρχιτεκτονικής 2010 του ΣΑΔΑΣ-ΠΕΑ (Πολυκατοικία 16 Διαμερισμάτων στην Αθήνα), η Ελληνική υποψηφιότητα στα Βραβεία της Ε.Ε. για τη Σύγχρονη Αρχιτεκτονική – Mies van der Rohe Awards 2013 (Συγκρότημα 3 Κατοικιών στον Άλιμο) και 2017 (Κτηνιατρική Κλινική στην Αγία Παρασκευή).
Έχει διατελέσει αιρετό μέλος της Αντιπροσωπείας του ΣΑΔΑΣ-Πανελλήνια Ένωση Αρχιτεκτόνων (2011-17) και μέλος του ΔΣ του (2011-14), της Αντιπροσωπείας του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος (ΤΕΕ) (2010-19) και μέλος της Διοικούσας Επιτροπής του (2014-15), καθώς και Επιμελητής της Επιστημονικής Επιτροπής Ειδικότητας Αρχιτεκτόνων Μηχανικών.
Είναι μέλος του Ελληνικού Τμήματος της Διεθνούς Ενωσης Αρχιτεκτόνων (UIA), Συντονιστής της Μόνιμης Επιτροπής ΣΑΔΑΣ-ΠΕΑ «Πρόγραμμα Αρχιτεκτονική στα Σχολεία» και εκπρόσωπος της χώρας στην Ομάδα Εργασίας «Architecture & Children» της UIA.
Mέλος του Σωματείου Ε.Ε.Ι. από το 2012, μέλος του ΔΣ του από το 2017.
Κοσμήτορας Amale Andraos
Η Amale Andraos είναι κοσμήτορας της Σχολής Μεταπτυχιακών Σπουδών Αρχιτεκτονικής, Σχεδιασμού και Συντήρησης του Πανεπιστημίου Columbia. Η Andraos είναι αφοσιωμένη στην έρευνα του σχεδιασμού και τα γραπτά της εστιάζουν στην κλιματική αλλαγή και στις επιπτώσεις της στην αρχιτεκτονική όπως και στο ζήτημα της αναπαράστασης στην εποχή της παγκόσμιας πρακτικής. Στις πρόσφατες εκδόσεις της περιλαμβάνονται οι We’ll Get There When We Cross That Bridge (Monacelli Press, 2017), Architecture and Representation: the Arab City (Columbia Books on Architecture and the City, 2015 – επιμέλεια από κοινού με τη Nora Akawi, 49 Cities (Inventory Press, 2015) και Above the Pavement, the Farm! (Princeton Architectural Press, 2010) σε συνεργασία με τον Dan Wood.
Η Andraos είναι συνιδρύτρια της WORKac, μίας εταιρείας με έδρα τη Νέα Υόρκη, η οποία ειδικεύεται στα αρχιτεκτονικά έργα που επινοούν εκ νέου τη σχέση ανάμεσα στο αστικό και το φυσικό περιβάλλον. Το WORKac χαρακτηρίστηκε πρόσφατα κορυφαία εταιρεία design στις Ηνωμένες Πολιτείες από το περιοδικό Architect και έχει επίσης αναγνωριστεί ως Εταιρεία της Χρονιάς στις Ηνωμένες Πολιτείες από το Αμερικανικό Ινστιτούτο Αρχιτεκτόνων (ΑIA). H WORKac έχει πετύχει διεθνή αναγνώριση για έργα όπως το Miami Museum Garage στην περιοχή Design District του Μαϊάμι, οι Βρώσιμες σχολικές αυλές (Edible Schoolyars) στο Δημόσιο Σχολείο 216 στο Μπρούκλιν και στο Δημόσιο Σχολείο 7 στο Χάρλεμ, μια δημόσια βιβλιοθήκη στο Κιου Γκάρντεν Χιλς στο Κουήνς, το Κτίριο Stealth στη Νέα Υόρκη και ένα νέο φοιτητικό κέντρο για το Rhode Island School of Design. Στα πρόσφατα έργα της περιλαμβάνονται μια οικιστική ανάπτυξη μεγάλης κλίμακας στον Λίβανο, το Beirut Museum of Art στον Λίβανο, μία νέα Δημόσια βιβλιοθήκη στο Νορθ Μπόουλντερ του Κολοράντο και νέα κεντρικά γραφεία τράπεζας στη Λίμα του Περού.
Η Andraos έχει διδάξει σε πολλά ιδρύματα, ανάμεσά τους τα πανεπιστήμια Princeton και Harvard και το Αμερικανικό Πανεπιστήμιο της Βηρυτού. Συμμετέχει στο διοικητικό συμβούλιο της Ένωσης Αρχιτεκτόνων της Νέας Υόρκη (Architectural League of New York), στη διεθνή συμβουλευτική επιτροπή διδακτικού προσωπικού του Αμερικανικού Πανεπιστημίου της Βηρυτού και στο γνωμοδοτικό συμβούλιο του Νew Museum INC της Νέας Υόρκης.
Andreia Costa, Associate, Jamie Fobert Architects | Diploma de Licenciatura de Arquitectura, ARB, RIBA
H Andreia Costa ξεκίνησε να εργάζεται στο γραφείο Jamie Fobert Architects το 2010 και έγινε Associate το 2015.
Γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Πορτογαλία και έχει σπουδάσει και ειδικευτεί ως Αρχιτέκτονας στο Πανεπιστήμιο του Πόρτο, λαμβάνοντας έπαινο καλύτερης φοιτήτριας το τελευταίο έτος. Στη συνέχεια εργάστηκε στο βραβευμένο γραφείο του Jose Gigante και δίδαξε τέχνες και αρχιτεκτονική στο Πανεπιστήμιο του Πόρτο και στο Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης Serralves. Η Andreia Costa μετακόμισε στο Λονδίνο για να εργαστεί στο γραφείο Terry Pawson Architects.
Από το 2010 που εντάχθηκε στο γραφείο Jamie Fobert Architects, τα έργα της περιλαμβάνουν πρωτοποριακό, υψηλής ποιότητας σχεδιασμό καταστημάτων (retail design) για το Selfridges, τη Versace και το BHV, καθώς επίσης εκθεσιακό σχεδιασμό για την Tate – όπως για την έκθεση ‘Patrick Keiller: The Robinson Institute’ – όπως και κατοικίες στη Γαλικία και στο Δουβλίνο. Η Andreia Costa είναι μια επιδέξια και έμπειρη αρχιτέκτονας με τη δυνατότητα να παραδώσει έργα στο υψηλότερο επίπεδο. Έγινε Assosiate στο γραφείο Jamie Fobert Architects στο Λονδίνο το 2015.
Η Andreia Costa είναι συνιδρύτρια και επιμελήτρια της γκαλερί «The Smallest Gallery in Soho» στο Λονδίνο, που ιδρύθηκε το 2016.
Δημήτρης Δασκαλόπουλος
O Δημήτρης Δασκαλόπουλος γεννήθηκε στην Αθήνα το 1957. Είναι επιχειρηματίας και μέλος του δ.σ. της DAMMA ΣΥΜΜΕΤΟΧΩΝ Α.Ε., εταιρείας επενδυτικών συμμετοχών και διαχείρισης κεφαλαίων. Διετέλεσε Πρόεδρος του ΣΕΒ επί 8 συναπτά έτη (2006-2014). Σήμερα είναι επίτιμος Πρόεδρος του ΣΕΒ. Επίσης διετέλεσε Αντιπρόεδρος της BUSINESSEUROPE από το 2013 έως το 2015 και μέλος της Στρογγυλής Τράπεζας Ευρωπαίων Βιομηχάνων (European Round Table of Industrialists –ERT) από το 1998 έως το 2008. Ως βασικός μέτοχος, διευθύνων σύμβουλος και πρόεδρος, ο Δημήτρης Δασκαλόπουλος ηγήθηκε από το 1983 της μεταμόρφωσης μιας οικογενειακής επιχείρησης παραγωγής γαλακτοκομικών προϊόντων στη VIVARTIA Α.Ε., τη μεγαλύτερη επιχείρηση τροφίμων στην Ελλάδα με ηγετική θέση στην αγορά στα γαλακτοκομικά προϊόντα, προϊόντα ζαχαροπλαστικής, καταψυγμένα τρόφιμα και προϊόντα για εστιατόρια και 13.000 εργαζομένους σε 29 χώρες. Ο Δημήτρης Δασκαλόπουλος πώλησε τη συμμετοχή του το 2007. Επίσης είναι βασικός επενδυτής του DIORAMA Hellenic Growth Fund, που επενδύει αποκλειστικά στην ελληνική επιχειρηματικότητα, και ιδρυτής της αστικής μη κερδοσκοπικής διαΝΕΟσις, ενός ερευνητικού οργανισμού (think tank) με στόχο την τροφοδότηση του δημόσιου διαλόγου και τη διατύπωση συγκεκριμένων προτάσεων στην επίλυση κρίσιμων οικονομικών και κοινωνικών προβλημάτων της Ελλάδας.
Ο Δημήτρης Δασκαλόπουλος είναι συλλέκτης έργων σύγχρονης τέχνης, Συλλογή Δ.Δασκαλόπουλου (1994). Επίσης, είναι ιδρυτής του ΝΕΟΝ (2013), ενός πολιτιστικού και αναπτυξιακού οργανισμού κοινής ωφέλειας, που φιλοδοξεί να φέρει τον σύγχρονο πολιτισμό κοντά στον σύγχρονο πολίτη, ως βασικό μοχλό ανάπτυξης και προόδου. Είναι Αντιπρόεδρος του Board of Trustees του Solomon R. Guggenheim Foundation, Πρόεδρος του Collections Council του Solomon R. Guggenheim Foundation και ενεργό μέλος των παρακάτω συμβουλίων: Board of Trustees του Museum of Contemporary Art, Chicago, Leadership Council του New Museum, Tate International Council, International Board του Palais de Tokyo και συνιδρυτής του Whitechapel Future Fund. Θεματικές εκθέσεις βασισμένες στη Συλλογή Δ.Δασκαλόπουλου έχουν παρουσιαστεί στη Whitechapel Gallery του Λονδίνου (2010-2011), στο Μουσείο Guggenheim Bilbao (2011) και στην Εθνική Πινακοθήκη Μοντέρνας Τέχνης της Σκωτίας, στο Εδιμβούργο (2012-2013). Το 2014 η διεθνής ένωση επιμελητών ΙCI – INDEPENDENT CURATORS INTERNATIONAL απένειμε στον Δημήτρη Δασκαλόπουλο το Βραβείο LEO 2014 για τη «συμβολή του στην εξοικείωση ευρύτερων κοινών με τη σύγχρονη τέχνη». Το 2018 έλαβε τιμητική διάκριση στο πλαίσιο του Guggenheim International Gala για τη συνολική προσφορά και υποστήριξή του στο χώρο των τεχνών.
Marcus Fairs
(1967 – 2022)
Ο Marcus Fairs ήταν ιδρυτής και αρχισυντάκτης του Dezeen. Ήταν ο πρώτος ψηφιακός δημοσιογράφος που τιμήθηκε με Επίτιμη Υποτροφία του Βασιλικού Ινστιτούτου Βρετανών Αρχιτεκτόνων. Η διάκριση, για “την τεράστια συμβολή του στην αρχιτεκτονική”, απονεμήθηκε τον Ιανουάριο του 2017.
Το 2018 ανακηρύχθηκε ένας από τους 1.000 ανθρώπους με τη μεγαλύτερη επιρροή στο Λονδίνο από την Evening Standard. Άλλα βραβεία που έχει κερδίσει περιλαμβάνουν δημοσιογράφο της χρονιάς και επιχειρηματικό συντάκτη της χρονιάς.
Απόφοιτος 3D σχεδίασης, ο Marcus Fairs ξεκίνησε τη δημοσιογραφική του καριέρα γράφοντας για τον τίτλο αρχιτεκτονικής Building Design και αργότερα για το Building, όπου εξελίχθηκε σε βοηθός αρχισυντάκτη. Επίσης, εργάστηκε ως ελεύθερος επαγγελματίας για δημοσιεύσεις όπως το Blueprint, The Guardian, The Independent on Sunday και Conde Nast Traveller.
Δημιούργησε το Icon, το διεθνές περιοδικό αρχιτεκτονικής και σχεδίασης, το 2003 και το οποίο επιμελήθηκε μέχρι τον Νοέμβριο του 2006. Υπό τον Marcus Fairs, το περιοδικό καθιερώθηκε γρήγορα ως ένα από τα πιο επιδραστικά και σεβαστά περιοδικά σχεδιασμού στον κόσμο, κερδίζοντας μια σειρά βραβείων, συμπεριλαμβανομένου του Launch of the Year και Designer of the Year το 2003 και το Monthly Magazine of the Year το 2005 και το 2006.
Ο ίδιος κέρδισε πολλά βραβεία για το Icon, συμπεριλαμβανομένου του Journalist of the Year (2002) και του Architectural Journalist of the Year (2004). Κέρδισε ένα βραβείο BSME για το Best Brand-Building Initiative το 2005.
Ο Marcus Fairs εμφανιζόταν τακτικά στο ραδιόφωνο και την τηλεόραση, γράφοντας και παρουσιάζοντας ένα ντοκιμαντέρ για τον Γάλλο σχεδιαστή Philippe Starck για το BBC το 2003 και εμφανιζόμενος στη μεγάλη σειρά του BBC Home το 2006. Ο Marcus Fairs, πετυχημένος δημόσιος ομιλητής, έχει πραγματοποιήσει ομιλίες σε συνέδρια στο Λονδίνο, Τόκιο, Νέα Υόρκη, Στοκχόλμη και Κέιπ Τάουν, μεταξύ άλλων.
Ο Marcus ίδρυσε το Dezeen στα τέλη Νοεμβρίου 2006 και έκτοτε ο ιστότοπος αναπτύσσεται ραγδαία, προσελκύοντας πλέον πάνω από δύο εκατομμύρια μοναδικούς επισκέπτες κάθε μήνα. Θεωρείται ευρέως ως ο πιο δημοφιλής ιστότοπος σχεδιασμού στον κόσμο.
Το 2007 συνεργάστηκε με τον Rupinder Bhogal και μαζί δημιούργησαν την Dezeen Limited, την οποία τώρα τρέχουν ως συν-διευθυντές. Δημιούργησαν τον ιστότοπο προσλήψεων Dezeen Jobs το 2008 και ακολούθησε το Dezeen Watch Store το 2010.
Ως ιδρυτής και αρχισυντάκτης του Dezeen, ο Marcus Fairs έχει κερδίσει βραβεία, συμπεριλαμβανομένου του BSME’s Business Web Editor of the Year το 2013. Την ίδια χρονιά ανακηρύχθηκε ένα από τα 100 πρόσωπα με τη μεγαλύτερη επιρροή στις δημιουργικές βιομηχανίες του Ηνωμένου Βασιλείου από το Hospital Club. Το 2011, το γαλλικό περιοδικό Architectural Digest τον τοποθέτησε στη λίστα 100 Qui Comptent με τις σημαντικότερες προσωπικότητες του παγκόσμιου σχεδιασμού.
Τα βιβλία του Marcus Fairs είναι το Twenty-First Century Design (αρχικά εκδόθηκε τον Οκτώβριο του 2006 και τώρα είναι στην τρίτη του έκδοση), το Green Design (εκδόθηκε τον Μάρτιο του 2009), το Dezeen Book of Ideas (εκδόθηκε τον Σεπτέμβριο του 2001 και τώρα εξαντλήθηκε) και το Dezeen Book of Interviews (εκδόθηκε τον Μάιο του 2013).
Αλέξανδρος Καμαρινός
Ο Αλέξανδρος Καμαρινός είναι ο Διευθύνων Σύμβουλος της PG Kamarinos Consulting Engineers, μιας εταιρείας Ηλεκτρομηχανολογικών Συμβούλων Μηχανικών που ιδρύθηκε το 1968 και έχει εκπονήσει με επιτυχία πάνω από 1.500 έργα στην Ελλάδα, στην Ευρώπη και στη Μέση Ανατολή.
Ο Αλέξανδρος ειδικεύεται στον σχεδιασμό κτιρίων με χρήση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και σύγχρονης τεχνολογίας. Τα τελευταία 20 χρόνια έχει ασχοληθεί με υπηρεσίες μελέτης και επίβλεψης σε περισσότερα από 50 ξενοδοχειακά έργα, 150 εμπορικά/γραφειακά και 350 οικιστικά έργα.
Αποφοιτώντας από το Κολλέγιο Αθηνών το 1994, ο Αλέξανδρος σπούδασε Μηχανολόγος Μηχανικός (Meng) στο Imperial College στο Λονδίνο. Tο 1998 επέστρεψε στην Αθήνα και εντάχθηκε στην PG Kamarinos Consulting Engineers.
Μετά από δεκαετή συνεργασία με τον πατέρα του και επαγγελματική εξέλιξη, ανέλαβε τη διεύθυνση της εταιρίας το 2008 εξελίσσοντας την σε έργα στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Υπό την καθοδήγηση του Αλέξανδρου, η PG Kamarinos Consulting Engineers παρέχει τακτικά pro bono υπηρεσίες σε ελληνικά μη κερδοσκοπικά, πολιτιστικά και εκπαιδευτικά ιδρύματα.
Το 2014 δέχτηκε την τιμητική πρόσκληση να γίνει μέλος στο Ελληνοαμερικανικό Εκπαιδευτικό Ίδρυμα (ΕΕΙ) και το 2018 εξελέγη στο Διοικητικό Συμβούλιο. Ο Αλέξανδρος είναι μέλος της Τεχνικής Επιτροπής του Κολλεγίου Αθηνών από το 2012 όπου με αυτήν την ιδιότητα, έχει προσφέρει την τεχνογνωσία του στα έργα ανακαινίσεων και νέων κτιρίων στο Κολλέγιο Αθηνών. Το 2021 έγινε Πρόεδρος της Τεχνικής Επιτροπής.
Ελίνα Κουντούρη, Διευθύντρια Οργανισμού ΝΕΟΝ
Η Ελίνα Κουντούρη είναι διευθύντρια του Οργανισμού Πολιτισμού και Ανάπτυξης ΝΕΟΝ που ιδρύθηκε από τον συλλέκτη σύγχρονης τέχνης Δ. Δασκαλόπουλο. Είναι υπεύθυνη για τη στρατηγική ανάπτυξη, το καλλιτεχνικό πρόγραμμα και τη διαχείριση όλων των πρωτοβουλιών που σχετίζονται με τον δημόσιο χώρο, τις εκθέσεις, την εκπαίδευση, τις χορηγίες και τις κοινωνικές δραστηριότητες του οργανισμού. Έχει εργαστεί ως σύμβουλος εταιρικών υποθέσεων και στρατηγικής με επίκεντρο τη σύγχρονη πολιτιστική στρατηγική και την επιχειρηματική ανάπτυξη. Είναι ειδικευμένη στους τομείς της ανάλυσης ζητημάτων διαχείρισης, στρατηγικής και διαχείρισης κρίσεων, πολιτικής και ανάπτυξης σχεδιασμού, όπως και τη διαχείριση έργων μεγάλης κλίμακας για πολυεθνικές εταιρείες και ΜΚΟ. Έχει οργανώσει και επιμεληθεί πρωτοποριακές εκθέσεις στον δημόσιο χώρο, δημιουργώντας ένα πρότυπο σύμπραξης δημόσιου-ιδιωτικού τομέα το οποίο ενεργοποιεί τοποθεσίες πολιτιστικής κληρονομιάς στην Ελλάδα. Στις εκθέσεις της περιλαμβάνονται οι Adrián Villar Rojas, The Theater of Disappearance, στο Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών (2017), Antony Gormley, SIGHT στον αρχαιολογικό χώρο και το μουσείο της Δήλου (2019) και The Palace at 4 a.m. στο αρχαιολογικό μουσείο Μυκόνου (2019), την οποία επιμελήθηκε από κοινού με την Iwona Blazwick. Το 2020 πρότεινε και επέβλεψε την ανακαίνιση του πρώην Δημοσίου Καπνεργοστασίου στην Αθήνα και δημιούργησε μία συνεργασία με τη Βουλή των Ελλήνων για την παρουσίαση μιας μεγάλης ομαδικής έκθεσης με τίτλο Portals (2021), την οποία επιμελήθηκε μαζί με τη Madeleine Grynsztejn (Pritzker Director, Museum of Contemporary Art, Chicago).
Είναι κάτοχος LL.B. από το Queen Mary & Westfield College. Είναι πτυχιούχος των U.C.L. και L.S.E., όπου έλαβε LL.M στο διεθνές ναυτιλιακό δίκαιο και M.Sc. στη Πολιτική Θεωρία. Ζει και εργάζεται στην Αθήνα.
Δρ. Αλέξανδρος Νεχαμάς
Ο Αλέξανδρος Νεχαμάς αποφοίτησε από το Κολλέγιο Αθηνών το 1964 και έλαβε πτυχίο ΒΑ από το Swarthmore College το 1967 και PhD από το Princeton University το 1971. Δίδαξε στα Πανεπιστήμια του Pittsburgh (1971-1986) και της Pennsylvania (1986-1989) και το 1989 επέστρεψε στο Princeton ως Καθηγητής Ανθρωπιστικών Σπουδών, Φιλοσοφίας, και Συγκριτικής Φιλολογίας στην έδρα Carpenter. Έχει επίσης διδάξει στις έδρες Mills και Sather στο Πανεπιστήμιο της California/Berkeley, ενώ έχει πραγματοποιήσει διαλέξεις σε πολλά πανεπιστήμια όπως αυτά του Yale και του Εδιμβούργου.
Στο Princeton έχει διατελέσει Πρόεδρος του Συμβουλίου Ανθρωπιστικών Σπουδών, Διευθυντής του Προγράμματος Ελληνικών Σπουδών (Βραβείο Ακαδημίας Αθηνών, 2000), καθώς και Ιδρυτικός Διευθυντής του Οργανισμού Ερευνητών Ανθρωπιστικών και Επιστημονικών Σπουδών (Society of Fellows in the Liberal Arts).
Είναι Επίτιμος Διδάκτωρ του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, του Διεθνούς Ελληνικού Πανεπιστημίου και της Ανωτάτης Σχολής Καλών Τεχνών του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου. Διετέλεσε Πρόεδρος της American Philosophical Association και είναι μέλος της American Academy of Arts and Sciences και της American Philosophical Society.
Έχει βραβευθεί, μεταξύ άλλων, με το Behrman Award for Distinguished Achievement in the Humanities του Πανεπιστημίου του Princeton, με το Premio Internazionale Nietzsche και με το Mellon Foundation Award for Distinguished Achievement in the Humanities.
Έχει τιμηθεί με τον Ταξιάρχη του Τάγματος του Φοίνικος της Ελληνικής Δημοκρατίας. Το 2003 τιμήθηκε από την Ακαδημία Αθηνών για τη συνεισφορά του στις Ελληνικές Σπουδές και το 2018 εξελέγη τακτικό μέλος της Ακαδημίας.
Καθ. Γεώργιος Α. Πανέτσος
Ο Γεώργιος Α. Πανέτσος (Αθήνα, 1960) είναι καθηγητής Αρχιτεκτονικού και Αστικού Σχεδιασμού στο Πανεπιστήμιο Πατρών, στο Τμήμα Αρχιτεκτόνων του οποίου προήδρευσε επί δέκα χρόνια. Διδάσκει αρχιτεκτονικό και αστικό σχεδιασμό, αρχιτεκτονική θεωρία και ερευνητική μεθοδολογία.
Υπήρξε επιστημονικός υπεύθυνος ερευνών για τον Κλασικό Μαραθώνιο Δρόμο, τις πυκνοδομημένες συνοικίες του κέντρου της Αθήνας και τις μικρές Ελληνικές πόλεις. Έχει δημοσιεύσει δέκα μονογραφίες και περισσότερα από εκατό επιστημονικά άρθρα και δοκίμια αρχιτεκτονικής ιστορίας και θεωρίας.
Διετέλεσε σύμβουλος για θέματα αρχιτεκτονικής, αστικού σχεδιασμού και πολεοδομίας του Δημάρχου Αθηναίων (1991-94), της Πόλης του Ρότερνταμ (1993-95) και της Ελληνικής Κυβέρνησης (2003-4).
Έχει επιμεληθεί και σχεδιάσει εκθέσεις αρχιτεκτονικής, μεταξύ των οποίων συγκαταλέγονται δύο για τον Παρθενώνα και τα έργα αποκατάστασης της Ακρόπολης στην Όσακα και το Βερολίνο και μία για τον Θεόφιλο Χάνσεν.
Σπούδασε αρχιτεκτονική στο ΕΜΠ (1984, δίπλωμα με άριστα) και το Πανεπιστήμιο Harvard (1986). Επίσης, ολοκλήρωσε ανεξάρτητες σπουδές και έρευνα ως υπότροφος Herder στο TUWien και την Akademie fuer Angewandte Kunst με τον Hans Hollein (1987-88).
Από το 1986 διατηρεί στην Αθήνα αρχιτεκτονικό γραφείο, το οποίο έχει γίνει αποδέκτης διακρίσεων και βραβείων σε αρχιτεκτονικούς διαγωνισμούς. Το αρχιτεκτονικό του έργο έχει συμπεριληφθεί σε οδηγούς σύγχρονης αρχιτεκτονικής, έχει εκτεθεί στην Βενετία, την Βαρκελώνη, το Ρότερνταμ, το Παρίσι, τη Λοζάνη και τη Φρανκφούρτη και έχει δημοσιευθεί διεθνώς.
Είναι επιμελητής της αρχιτεκτονικής επιθεώρησης ΔΟΜΕΣ (2005-2020, 2020-), της Επετηρίδας Ελληνικής Αρχιτεκτονικής (2010-) και της διεθνούς αρχιτεκτονικής επιθεώρησης DOMa (2020-). Είναι επίσης ιδρυτής και επιμελητής των Βραβείων Ελληνικής Αρχιτεκτονικής (2010-) και του DomésIndex, ενός ψηφιακού αρχείου Ελληνικής μεταπολεμικής αρχιτεκτονικής (2014-).
Έχει διατελέσει μέλος συμβουλίων και επιτροπών διαφόρων πολιτιστικών και μη κερδοσκοπικών οργανισμών, όπως, μεταξύ άλλων, του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου, του Εθνικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης και των Αρχείων Νεοελληνικής Αρχιτεκτονικής του Μουσείου Μπενάκη.
Κώστας Συνολάκης, Διευθυντής/President του Κολλεγίου Αθηνών, Τακτικό Μέλος της Ακαδημίας Αθηνών, Καθηγητής Civil, Environmental and Aerospace Engineering, Viterbi School of Engineering, University of Southern California, Πρόεδρος της Ειδικής Επιστημονικής Επιτροπής για την Αντιμετώπιση της Κλιματικής Αλλαγής στην Ελλάδα
Ο Ακαδημαϊκός, Καθηγητής κ. Κώστας Εμμανουήλ Συνολάκης αποφοίτησε από το Κολλέγιο Αθηνών το 1975. Συνέχισε τις σπουδές του στο California Institute of Technology (Caltech) από όπου έλαβε τα πτυχία Bachelor of Science (B.Sc.) in Engineering and Applied Science το 1978, Master of Science (M.Sc.) in Civil Engineering το 1979 και Doctor of Philosophy (Ph.D.) στο ίδιο αντικείμενο το 1986. Το 2016 εξελέγη τακτικό μέλος της Ακαδημίας Αθηνών και είναι Γραμματέας της Τάξης Θετικών Επιστημών της Ακαδημίας.
Από το 1985 είναι Καθηγητής Civil, Environmental and Aerospace Engineering στο Viterbi School of Engineering του University of Southern California (U.S.C.), ενώ το 1996 ίδρυσε το πρώτο Κέντρο Έρευνας Τσουνάμι στο U.S.C. Υπηρέτησε ως Πρόεδρος του Ελληνικού Κέντρου Θαλασσίων Ερευνών κατόπιν επιλογής του από το Εθνικό Συμβούλιο Έρευνας και Τεχνολογίας, και ως Καθηγητής Φυσικών Καταστροφών και Περιβαλλοντικής Υδρομηχανικής στο Πολυτεχνείο Κρήτης. Το 2019 επελέγη ως άμισθος Πρόεδρος της Ειδικής Επιστημονικής Επιτροπής για την Αντιμετώπιση της Κλιματικής Αλλαγής στην Ελλάδα. Το 2020 ανέλαβε Διευθυντής/President του Κολλεγίου Αθηνών.
Το ερευνητικό και το συγγραφικό έργο του είναι ευρύτατο. Έχει συγγράψει μεγάλο αριθμό δημοσιεύσεων, μελετών και άρθρων σε επιστημονικά περιοδικά. Έχει διευθύνει δεκάδες αποστολές πεδίου σε όλο τον κόσμο, ενώ παράλληλα έχει τύχει πολλών ακαδημαϊκών και άλλων διακρίσεων στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Ενδεικτικά το 1989 του απενεμήθη από τον Πρόεδρο των Η.Π.Α. George Bush το Presidential Young Investigator Award και το 2019 έλαβε το κορυφαίο βραβείο της Αμερικανικής Εταιρείας Πολιτικών Μηχανικών (ASCE) στην ακτομηχανική. Το 2020 έλαβε το βραβείο Hamaguchi που απονέμεται σε άτομα ή οργανισμούς, που με επιστημονική έρευνα και ρεαλιστικές πρακτικές έχουν συμβάλει σημαντικά στην ενίσχυση της αντοχής των ακτών στα παλιρροϊκά κύματα (τσουνάμι), τις καταιγίδες και άλλες παράκτιες καταστροφές, καθώς και στην ενημέρωση και την ανθεκτικότητα των ανθρώπων στις φυσικές καταστροφές. Είναι εμπειρογνώμων διεθνούς κύρους σε θέματα Tsunami και σε άλλα φαινόμενα φυσικών καταστροφών.